Vilka krav ställer flyttfirmor? 

När det kommer till att anlita hjälp med flytten, kan det vara bra att ha lite koll på att flyttbolag faktiskt kan ställa en del krav när det kommer till olika detaljer gällande din flytt. Här tar vi upp ett par av de krav som ofta ställs av företagen. 

Om du packat själv 

Om du väljer att packa dina saker själv kan företaget ställa som krav att lådorna ska vara hållbara och se ut som ett visst sätt. Det ställs i regel också krav på att lådorna inte får vara för tunga. Ofta ligger gränsen på maximalt 20 kilo per låda. Ibland kan det också vara svårt att få ersättning via flyttfirmans försäkring om saker i lådorna gått sönder. Det beror helt enkelt på att företaget inte kan ses som ansvariga för hur föremålen i lådorna skyddats. Flyttbil - För flytten

Firman vill packa 

När det gäller en flytt som ska långa sträckor eller om företaget vill vara helt säkra på att allt kommer fram i gott skick kan de också kräva att de får packa själva. Om de inte får det kan de vägra att flytta kartonger. När flyttfirman packar får man låna kartonger tills allt är uppackat. 

Anställda med allergier 

Ibland förekommer det att en flyttfirma har allergisk eller djurrädd personal. Ofta brukar de anställda placeras ut så att de inte behöver utsättas för till exempel djur men ibland är det inte möjligt. Då kan det ställas krav på att den som anlitar firman  ska se till att alla husdjur är borta från platsen flyttfirman ska arbeta på. De kan också begära att man inte röker precis vid personalen. Om möbler eller liknande är extremt smutsigt eller fullt av djurpäls kan de också vägra flytta föremålet på grund av olika hälsorisker. 

Tunga eller dyra föremål 

Om man har tunga föremål som pianon eller liknande bör man alltid varsko flyttfirman om det. Vissa firmor avsäger sig flytt av extremt tunga eller otympliga saker. Det kan bero på att de inte har tillräcklig kunskap eller erfarenhet kring att hantera föremål av den här typen. När det kommer till extremt dyra föremål kan det ställas krav på att man får flytta dem på egen hand. Det är inte alla flyttfirmor som har en försäkring som täcker om något händer och flyttföretag vill sällan ta ansvar om föremålet skulle gå sönder. 

Flytt av husdjur eller växter 

De flesta flyttföretag ställer som krav att man som kund på egen hand flyttar växter samt husdjur. Det kan dock göras undantag för till exempel större palmer och liknande. När det kommer till husdjur är flyttfirmor inte utbildade för transport av dem och dessutom är fordon som lastbilar inte bra att köra hundar och katter i. 

Bokning i tid 

Att ringa en flyttfirma dagen innan en flytt ska gå av stapeln är inte populärt. I de flesta fall krävs det att man kontaktat företaget minst ett par veckor innan planerad flytt, och om företaget vill komma ut och titta på det som ska flyttas måste även det planeras in. 

Praktiska detaljer 

Andra praktiska detaljer flyttfirman kan ställa krav på är att det ska finnas möjlighet att parkera, vända och köra en lastbil till de destinationer man ska flytta mellan. Om det finns små broar eller liknande måste de tåla fordonets vikt, annars kan bolaget vägra utföra flytten.